Ulike førerkort klasser og krav

Å skaffe et førerkort er en viktig milepæl i mange menneskers liv, og det åpner døren til en helt ny verden av frihet og uavhengighet. Dette er en liten guide fra Learn.no for å hjelpe deg å forstå de forskjellige førerkortklassene og kravene til hver av dem.

I Norge deles førerkortene opp i forskjellige klasser, som viser hva slags kjøretøy du har lov til å kjøre. Her finner du fullstendig oversikt over disse klassene fra både Drammen, Kristiansand, Åssiden, Bekkestua, Lier, Oslo, Strømsø, Tonsberg og Søgne.

Første steg: Trafikalt grunnkurs (TG)

Før du kan begynne på opplæring for å kjøre noe motorisert kjøretøy, må du først fullføre et trafikalt grunnkurs. Dette er lovpålagt og gir deg grunnleggende kunnskap om trafikk.

Moped (AM146) og Moped 3- og 4-hjul (AM147)

Hvis du ønsker å kjøre moped, trenger du førerkort klasse AM146. Mopedførerkort tillater deg å kjøre to-, tre- eller firehjuls moped med en maksimal hastighet på 45km/t. Aldersgrensen for å skaffe seg dette førerkortet er 15 år.

Motorsykkel A1 (A1), Motorsykkel A2 (A2) og Motorsykkel A (A)

For å kjøre motorsykkel, trenger du et førerkort i en av motorsykkelklassene. A1 gir rett til å kjøre lett motorsykkel, med en motor på maksimalt 11 kW. Klasse A2 har en øvre effektbegrensning på 35 kW. For de kraftigste motorsyklene trenger du klasse A. Aldersgrensene for disse klassene er henholdsvis 16, 18 og 24 år, eller 20 år hvis du har hatt A2 i to år.

Personbil (B) og Personbil med tilhenger (B96 og BE)

Førerkort klasse B gir deg rett til å kjøre personbil og varebil med en totalvekt på opptil 3,5 tonn. For å kjøre personbil med tyngre tilhenger trenger du utvidelse til B96 eller BE. Forskjellen mellom disse to er totalvekten på bilen og tilhengeren: B96 tillater en totalvekt på opptil 4250 kg, mens BE har ingen slik begrensning. Aldersgrensen for klasse B er 18 år, og for B96 og BE må du ha hatt B i minimum ett år.

Lett Lastebil (C1) og Lastebil (C)

Med klasse C1 kan du kjøre lastebil med en totalvekt på mellom 3,5 og 7,5 tonn. For større lastebiler trenger du klasse C. Aldersgrensen for å ta C1 er 18 år, mens du må være 21 for å ta C.

Minibuss (D1) og Buss (D)

Med klasse D1 førerkort kan du kjøre minibusser med inntil 16 passasjerer (i tillegg til sjåfør). Vil du kjøre større busser, må du ha klasse D. Begge disse klassene krever at du er minimum 21 år gammel.

Det er også andre klasser for spesielle typer kjøretøy som traktor og snøscooter, samt tilleggsklasser for taksikjøring og yrkessjåførutdanning.

Learn.no tilbyr kurs for alle disse førerkortklassene ved våre avdelinger over hele landet. Ta en titt på nettsidene våre for å finne den avdeling og det kurs som passer best for deg. Vi gleder oss til å hjelpe deg på veien mot førerkortet ditt!

Før du starter reisen din mot å få førerkort, husk å sjekke din lokale avdeling for de spesifikke alders- og erfaringkravene til hver klasse.

Les mer

Avdelinger som tilbyr denne opplæringen

ØNSKER DU Å MELDE DEG PÅ KURS?

Vi gir deg en fullverdig og kvalitetssikret opplæring, slik at du kan kjøre trygt i trafikken.