Alt du trenger å vite om førerkort for henger

Er du i ferd med å ta førerkort og lurer på hvilke klasser som tillater trekking av henger? Eller kanskje du allerede har førerkort, men ønsker å utvide rettighetene dine til å kjøre med henger? Da har du kommet til rett sted.

I denne artikkelen vil vi gi deg en grundig oversikt over hvilke førerkortklasser som tillater trekking av henger, og hvilke regler som gjelder for dette. Her hos Learn.no, tilbyr vi førerkortopplæring for alle kjøretøyklasser, inkludert forskjellige tilhengere.

Hva er et førerkort for henger? (B96 og BE)

En henger kan legge til mye fleksibilitet og brukervennlighet til kjøretøyet ditt, enten det er for jobb, til hobbyer, eller for å transportere større gjenstander. Men å trekke en henger krever spesielle ferdigheter og kunnskaper, derfor er det en egen lisenskategori for dette – Førerkort for henger, også kjent som B96 og BE.

B96 Førerkort for Henger

Et B96 førerkort tillater deg å kjøre et kjøretøy med en henger hvor den totale tillatte maksvekten ikke overstiger 4250 kg. For å få B96 lisensen, må du gjennomføre en 7 timers praktisk opplæring uten teori- eller oppkjøringstest.

BE Førerkort for Henger

Klasse BE dekker kjøretøy med en henger der den totale tillatte maksvekten overstiger 3500 kg, men ikke 7500 kg. For å få BE lisensen, må du avlegge en teoretisk eksamen, samt en praktisk oppkjøringstest.

For begge lisensene er det ikke nødvendig med en egen helseattest, med mindre førerkortet ditt allerede har en helsebegrensning.

Hva er veieretningen for førerkort med Henger?

Før du begynner på din opplæring for førerkortet med henger, er det viktig å forstå veiregler og reguleringer.

  1. Kjøretøyet du kjører (ekskludert henger) kan ikke overstige en totalvekt på 3500 kg.
  1. Hengerens totalvekt pluss kjøretøyets kerbvekt kan ikke overstige 4250 kg for B96, eller 7000 kg for BE.
  1. Kjøretøyet og hengeren må være i god stand, med riktig lufttrykk i dekkene, fungerende bremser, og alt lys må virke.

Hvordan velger du mellom B96 og BE?

Valget mellom B96 og BE avhenger i stor grad av dine individuelle behov. Hvis du bare trenger å trekke en liten henger for personlig bruk (som for eksempel en campingvogn), da vil B96 sannsynligvis være alt du trenger. Men hvis du ønsker å trekke større hengere for arbeid eller andre formål, da kan BE være den beste løsningen for deg.

Her hos Learn.no, tilbyr vi både B96 og BE kjøreopplæring, så vi kan hjelpe deg med å ta valget som er riktig for deg. Du kan lese mer om vårt kurs for bil og tilhenger (B96 og BE) her.

Oppsummering

Å trekke en henger krever en spesiell type førerkort kalt Førerkort for Henger. Det er to hovedklasser av dette førerkortet – B96 og BE, begge med forskjellige vektrestriksjoner og opplæringskrav.

Hos Learn.no, er det vår misjon å sørge for at alle våre studenter får den beste opplæringen. Så om du skal trekke en båt, en campingvogn, eller trenger å kjøre med henger for jobb, vi har de ressursene og kunnskapen du trenger for å få rett førerkort.

Husk å alltid følge veiregler og reguleringer, og sikre at både kjøretøyet og hengeren er i god tilstand før du kjører. 

Les mer

Avdelinger som tilbyr denne opplæringen
Førerkort for henger, B96, BE

ØNSKER DU Å MELDE DEG PÅ KURS?

Vi gir deg en fullverdig og kvalitetssikret opplæring, slik at du kan kjøre trygt i trafikken.